Kalender

Jørn Simen Øverli synger Vysotskij

Jørn Simen Øverli vant Spellemannprisen 1989 i klassen visesang for Levende bandasjer, en plate med gjendiktninger av den russiske gitarpoeten Vladimir Vysotskijs sanger. 
 

Dato
8. mai 2024
Tid
19:00 - 20:30
Sted
Åmot kulturhus - Kaféscenen
Jørn Simen Overli - Klikk for stort bildeJørn Simen Overli

I dag synges Vysotskij både i Ukraina og i Russland og det er statuer av ham i alle store og mellomstore byer i begge land og i alle bygder er det minneplasser for Vysotskij der de spør ham til råds.

Vladimir Vysotskij

Sangens og musikkens avgjørende rolle i å gjøre ende på Sovjetstatens røde fascisme er underkjent. Den viktigste av alle artistene var sangpoeten Vladimir Vysotskij (1938 – 1980). Leonid Bresjnev, Sovjets leder 1964 – 82 kalte ham den farligste opposisjonelle av dem alle og sa i 1979: «Det denne mannen har mellom hendene er ikke en gitar, men en bombe og dersom vi ikke får stoppet sangene hans så er det vårt system som ligger på søppledynga om 10 år.»  

Og Bresjnev fikk rett fordi Dikteren alltid er større enn Diktatoren.

I dag er Vysotskij kanonisert, gjendikta på 263 språk og en av klassikerne i Russland på linje med Pusjkin og Sjostakovitsj.

Putin siterer nå Vysotskij for å gi tyngde til talene sine, noe som selvfølgelig er en hån mot innholdet i sangene. Men Putin er rå til å omdefinere ordenes betydning i mange sammenhenger, og som Bresjnev skjønner han kunstens overskridende virkning og vet det er viktig å ha Vysotskij med på laget.

Vysotskij var den sentrale kronikøren for opposisjonen i Sovjetunionen og hele Øst-Europa på 70- og 80-tallet.  Han var den mest berømte personen i riket, eksisterte ikke offisielt og fikk aldri gitt ut noen plater mens han levde. Allikevel var sangene hans avgjørende for å få folk til å tenke selv. Alle sangere med respekt for seg selv må ha Vysotskij på repertoaret nå.

Musikere

Jørn Simen Øverli er en norsk visesanger. Han har blant annet arbeidet med russisk og sentraleuropeisk vise- og sangtradisjon.

Bethany Forseth-Reichberg deltar som vokalist på konserten. Hun har egne band som Mall girl og Tigerstate og er jazz og popvokalist med skikkelig trøkk!

Til toppen