Hva kan jeg gjøre?Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Vi må kutte CO2-utslippene raskt, ellers skaper vi en verden det er mye vanskeligere å leve i. Klimaproblemene skyldes i stor grad produksjon og forbruk. Derfor ligger løsningen også her, i smartere produksjon og klokere forbruk. Som forbruker gjør du mange klimavalg hver dag Gjenbruk, ombruk, reparasjon og deling Gjenbruk av ting og ressurser sparer både klimagassutslipp og miljø. Det er flere lokale, regionale og nasjonale aktører som tilbyr kjøp og salg av brukte varer. Du trenger ikke kjøpe utstyr når du kan låne I Åmot kommune finner du BUA. Her kan du låne mye forskjellig utstyr, hovedsakelig rettet mot fritidsaktiviteter og friluftsliv. I stedet for å kjøpe nytt og eie selv, sparer du både penger, klimaet og miljøet ved å leie når du trenger det. Det er helt gratis. Kildesortering Avfall er en ressurs. For å ta vare på ressursene og gjenvinne mest mulig, er det viktig å kildesortere. Hvis du er usikker på hvordan du skal sortere avfallet ditt kan du finne informasjon her. Kast mindre mat Regjeringen og den norske matvarebransjen har undertegnet en avtale om å redusere matsvinnet i Norge med 50 % innen 2030. Som innbygger kan du bidra til at Norge skal nå dette målet. Ti tips for å unngå matsvinn Planlegg innkjøpene dine og bruk handleliste (sjekk også hva du har i kjøleskapet, fryseren skuffer og skap, før du handler). Rydd i kjøleskapet, så vet du hva du har. Oppbevar maten din riktig. Husk at fisk og kjøtt må ha det kaldere enn grønnsaker. Bruk sansene dine. Ikke kast mat selv om den har gått ut på dato. Se, lukt, smak for å sjekke. Avkjøl maten raskt, og frys eller legg i kjøleskapet det du har til overs. Oppbevar rester i tette bokser. Frys brød som ikke skal spises neste dag (andre matrester kan også fryses ned) Ha restemiddag en dag i uken. Bruk opp rester av råvarer og ferdige retter før du handler ny mat. Er det mandag med rester fra helgen som passer best? Eller torsdag før du skal handle til helgen? Rester kan bli til gode lunsjer eller et spennende tillegg i matpakken. Husk at slapp salat blir som ny etter et isbad, og at bløte tomater kan brukes i en tomatsaus. Slik fyrer du riktig Fyrer du riktig bedrer du luftkvalitet, økonomi og reduserer brannrisikoen. Følg disse enkle tipsene! Bygg riktig Legg tørre vedkubber nederst (husk: tørr ved veier lite og har dype sprekker) Legg opptenningsved og eventuelt opptenningsbriketter øverst Tenn fra toppen Opptenning fra toppen gir raskere oppvarming av brennkammeret. Slik får vi raskt god trekk i ovnsrør og pipe, mer oksygen til flammene og høyere temperatur. Sørg for nok luft Sett gjerne døra på gløtt de første fem minuttene til det brenner godt Sikre at alle ventilene er åpne, og begynn å regulere på ventilene når ildstedet er varmt - etter rundt 15 minutter. Når ovnen brenner Legg heller ved i ovnen litt oftere og mindre av gangen Reguler trekken slik at det brenner med rolige flammer Energitiltak i boligen Energitiltak i hjemmet er ikke bra bare for klimaet og naturen - de er også økonomisk gunstige. Statsforetaket Enova kan hjelpe deg med å finne aktuelle tiltak. Kontakt "Enova svarer Hos "Enova svarer" kan du stille små og store spørsmål til noen av landets fremste energirådgivere. Privatpersoner kan ringe 800 49 003 Bedrifter kan ringe 08049 Du kan også nå "Enova svarer" på chat eller med e-post til svarer@enova.no Energirådgivning Du kan få inntil 5 000 kroner i støtte av Enova når du engasjerer en energirådgiver til å kartlegge energitiltakene som passer for boligen din. Les om energirådgivning på Enova sine nettsider. Publisert 28.02.2023 12:37 Sist endret 16.03.2023 10:32